اینورتر یا High Voltage هایولتاژ LCD لپ تاپ چیست

هایولتاژ LCD لپ تاپ: برای مرئی شدن تصویر در مانیتورهای LCD  نیاز به نور پس زمینه یا BACKLIGHT می باشد. دو روش برای تامین نور پس زمینه به کار گرفته شده است. در مانیتورهای قدیمی از لامپ فلورسنت استفاده می شد. این نوع لامپ که از نظر ساختار شبیه لامپ مهتابی می باشد دارای معایبی است از جمله مصرف انرژی زیاد، آسیب پذیری و شکنندگی در اثر ضربه ، تولید حرارت و عمر مفید به طوری که به مرور زمان نور آن کم شده و تغییر رنگ می دهد و پس از مدتی به پایان عمر کاری می رسد. برای رفع این معایب سازندگان از لامپ های LED برای تامین نور پس زمینه استفاده کردند.

نور زمینه (BACKLIGHT) در LCD ها توسط عوامل زیر ایجاد می شود:

اکنون به ذکر نکاتی در مورد عوامل فوق می پردازیم:

SCREEN INVERTER:

برد کوچکی است که معمولا در زیر LCD قرار می گیرد و از یک سو به کابل تصویر و از سوی دیگر به لامپ فلورسنت متصل می شود و فرمان ها و ولتاژ تولید نور را از روی MAINBOARD گرفته و با تبدیل ولتاژ DC به ولتاژ AC ولتاژ بالا (HIGH VOLTAGE) لامپ فلورسنت را تغذیه می کند. ولتاژ خروجی این برد بسیار بالا است و رعایت ایمنی برای جلوگیری از خطر شوک الکتریکی الزامی است. بنا به وظایف مهم فوق، چنانچه این برد آسیب ببیند، نور پس زمینه قطع می شود و تصویر یا دیده نمی شود و یا به سختی پیداست.

لامپ فلورسنت (CCFL):

اصلی ترین قسمت تامین کننده BACKLIGHT می باشد که معمولا در لبه پایین LCD قرار گرفته و نور پس زمینه آن را ایجاد می کند. در برخی از LCD ها دو لامپ فلورسنت وجود دارد که باعث درخشندگی بیشتر (کیفیت بالاتر) تصویر می شود. در صورت خرابی فلورسنت BACKLIGHT قطع می شود که در این صورت باید ماژول LCD عوض شود.

در مانیتورهای LED BACKLIGHT برد (INVERTER (HIGH VOLTAGE و لامپ فلورسنت وجود ندارد. بنابراین، خرابی BACKLIGHT، بیشتر به MAINBOARD و یا کابل تصویر مربوط می شود. با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گرفت که قطع BACKLIGHT در LCD ها در اثر یکی از این چهار عامل  ایجاد می شود. برای تشخیص عیب نیاز به ابزار و دانش فنی است و خطر شوک ولتاژ بالا وجود دارد. بنابراین در صورت وجود چنین ایرادی پیشنهاد می شود به تعمیر گاه معتبر مراجعه گردد.

خرابی هایولتاژ LCD

مشکلات برد هایولتاژ LCD لپ تاپ خیلی شبیه به مشکل BACKLIGHT هست. مثلا اگر یکی از آنها مشکل پیدا کنند تصویر نمایشگر کدر و کم نوری خواهد شد. اگر مشکل از اینورتر و یا همان هایولتاژ باشد، می توانید با چک کردن آن از سالم بودن برد هایولتاژ مطمئن شوید بدین صورت که یک بک لایت سالم به هایولتاژ وصل کنید و ببینید که روشن می شود یا نه.

برد های هایولتاژ در دو طرف خودشان کانکتور دارند و معمولا داخل پنل مانیتور و در زیر LCD قرار دارد. سمت چپ به کابل LCD که از مادر برد می آید و سمت راست به ورودی بک لایت که در LCD قرار گرفته وصل می شود. برای اینکه بفهمیم که ولتاژ ورودی از مادربرد به هایولتاژ می رسد، می توانیم از یک مولتی متر استفاده کنیم. به این صورت پراپ مثبت را می زنیم و به پایه ی اول کانکتورهای ولتاژ و پراپ منفی را هم در جای پیچ (گراند) می کنیم.